Donderdag 11 januari
Aude Van De Keere en Leon Blekh
In november werd het concert in de Lambertuskerk vanwege storm Ciarán afgelast. Op donderdag 11 januari komen pianiste Aude Van De Keere en de violist Leon Blekh alsnog naar Vessem en spelen ze een kleurrijk en bruisend concert met werken van Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms en Robert Schumann.
Aude Van De Keere startte haar vioolopleiding op vijfjarige leeftijd en volgde haar eerste pianolessen op achtjarige leeftijd. Ze studeerde Summa cum Laude af aan de Musica Mundi International School for Young Talents en vervolgde haar opleiding viool en piano aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Onlangs werd ze uitgeroepen tot Jong Ambassadeur van het Belgisch Nationaal Orkest. Daarnaast heeft ze vele masterclasses gevolgd en deelgenomen aan nationale en internationale wedstrijden.
Leon Blekh werd op negenjarige leeftijd toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In 2016 vervolgde hij zijn vioolstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen waar hij studeerde bij Alissa Margulis en Tatana Samouil. Inmiddels heeft hij al op vele nationale en internationale festivals gespeeld, waaronder het Delft Chamber Music Festival, het Grachtenfestival en het Verbier Festival en was hij prijswinnaar op concoursen als het Prinses Christina Concours, het Brueghel concours en het Oscar Back Vioolconcours. In 2021 was hij als jonge held te zien bij het programma Podium Witteman.
Samen met de cellist Krzysztof Michalski treden beiden ook regelmatig op als Piano Trio Maskerade.
Donderdag 1 februari
Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren
Op donderdag 1 februari zijn Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren weer terug in de St. Lambertuskerk. In 2021 waren zij voor het laatst in Vessem met hun programma Les Apaches, over een Parijse kunstenaarsgroep die zich tussen 1903 en 1914 in Parijs verenigden en waar onder andere Ravel, De Falla en Stravinsky deel van uitmaakten.
Dit jaar keren zij terug met een nieuw programma ‘The Desire for Hermitage’ met stukken van Schubert, Berlioz en Diepenbrock.
Donderdag 7 maart
Helmonds Vocaal projectkoor
Het Helmonds Vocaal Ensemble (HVE) is een kwalitatief hoogwaardig kamerkoor dat al dertig jaar onder de bezielende leiding staat van dirigent Jeroen Felix. Het koor telt zo’n twintig leden uit de wijde omgeving van Helmond. In 2022 is het HVE gestart met een projectkoor dat jaarlijks een uitdagend programma instudeert. Ieder project wordt afgesloten met een korte concertserie. In 2024 staat het Stabat Mater centraal.
De tekst van het Stabat Mater behoort tot de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten waarin de smart van Moeder Gods om de gekruisigde Christus beschreven wordt. De indrukwekkende tekst heeft in de loop der eeuwen vele componisten geïnspireerd. Centraal staan de beginwoorden van het gedicht Stabat Mater Dolorosa, de moeder stond bedroefd.
Voor dit concert brengt het HVE een selectie van Stabat Maters. Uitgevoerd worden: het Stabat Mater van John Browne (1490), van František Ignác Antonín Tůma (1750) en het Stabat Mater & & Fons Amoris van de Vessemse componiste Sarah Neutkens uit 2022
Zondagmiddag 7 april 14:00 uur
Leids Barok Ensemble
Op zondag 7 april keert het Leids Barok Ensemble terug naar de St. Lambertuskerk. Het ensemble bestaat al ruim 35 jaar en heeft het podium al met veel musici gedeeld, variërend van Lucia Swarts tot Jan Willem de Vriend. Op 7 april biedt het LBE een podium aan de jonge Zwitserse violist Jonas Krebs.
Krebs speelt viool en altviool en studeerde in Bern bij Corina Belcea en rondde een master Barokmuziek af bij Meret Lüthi. Aan het Amsterdams Conservatorium studeert hij bij Shunske Sato, Antoinette Lohmann en Emmanuel Resche-Caserta. Hij maakt deel uit van verschillende barokensembles en richt zich naast kamermuziek op de interpretatie en nieuwe benadering van oude muziek.
Donderdag 2 mei
Joachim Eijlander en cellokwartet Codarts
Joachim Eijlander treedt op als solist en kamermusicus in Europa, Azië en de Verenigde Staten, en heeft gespeeld met ensembles en musici als het Borodin kwartet, Lisa Larsson, Robert Holl, Randall Scarlata, Inon Barnatan, Karl Leister en Godfried Hoogeveen. Eijlander werkte samen met componisten Henri Dutilleux, György Kurtag, Sofia Gubaidulina, Louis Andriessen en Joey Roukens. In mei speelt hij een programma met studenten van Codarts waarin de cello centraal staat.
Donderdag 6 juni
Duo Ebano
©Flavio Ianniello
Donderdag 27 juni
Scalda Quartet
Het Scalda Quartet, bestaande uit Orsolya Horváth, Tamàs Sandor, Ayako Ochi en Dieter Schützhoff, kent al een lange historie met de kamermuziekserie van de St. Lambertuskerk. Ook deze zomer zijn ze weer te horen in Vessem.
Het ensemble werd opgericht in 1996, won internationale prijzen en speelde in grote zalen als Carnegie Hall. De musici volgden workshops bij strijkkwartetten als Amadeus, Alban Berg, Juilliard en La Salle. Naast kamermuziek maken de leden deel uit van het Antwerp Symphony Orchestra.
Donderdag 1 augustus
Aart Bergwerff
Ieder jaar probeert het bestuur één concert te programmeren op het bijzondere Loret orgel. Dit jaar staat Aart Bergwerff, organist van de Grote Kerk in Breda, garant voor een bijzonder programma. Bergwerff is een gedreven en veelzijdig organist met enerzijds een passie voor klassiek repertoire, met name dat van Johann Sebastian Bach, anderzijds zoekt hij graag naar nieuwe wegen en taal in de orgelcultuur. Daarbij zoekt hij de samenwerking met videokunstenaars als Jaap Drupsteen of met de Turkse derwisj-danser Kadir Sonuk, waarmee Aart de voorstelling ‘East meets West’, maakte. Daarnaast bracht hij een album uit met Wishfull Singing en werkte hij samen met de trompettist Eric Vloeimans. Op 1 augustus klinkt het programma ‘Bach & Beatles’ in de St. Lambertuskerk.
‘Bach was een van onze favoriete componisten, we voelden ons erg verwant met hem.’
(Paul McCartney)
Donderdag 5 september
Inge Louisa van Grinsven
Inge Louisa (22) ontdekte haar passie voor de harp op 9 jarige leeftijd. Geïnspireerd door haar harpdocente, Inge Frimout-Hei, begon zij op jonge leeftijd met het componeren van muziek. Aan het conservatorium van Amsterdam studeerde ze bij Erika Waardenburg en Gwyneth Wentink, waar zij in juni 2023 haar bachelor studie harp met een 9,5 afsloot. Van 2015 tot 2018 studeerde zij aan de jong talentklas van het conservatorium van Tilburg bij Ernestine Stoop.
Ze was prijswinnaar op nationale en internationale concoursen. In 2022 behaalde zij de 1e prijs op het Rosa Spier harpconcours. Daarnaast won zij prijzen op het Internationaal harpconcours in Portugal, het O’Carolan festival in Ierland, bij het Prinses Christina concours, het interdisciplinaire Goodmesh Concours en op het Brabants Scholieren Solistenconcours. In 2019 won ze de AMPA Willem Twee talentprijs in ‘s-Hertogenbosch. Inge is sinds 2017 laureaat van Classic Young Masters, een organisatie die jonge getalenteerde musici steunt in hun muzikale ontwikkeling.
Ze trad eerder op in de Doelen in Rotterdam, het Concertgebouw, Muziekgebouw Eindhoven, tijdens het Grachtenfestival Amsterdam, het Bachfestival in Dordrecht, bij TV programma Podium Witteman en ze was te gast bij NPO Klassiek.
Ze volgde masterclasses bij vele gerenommeerde harpisten, waaronder bij haar idolen Remy van Kesteren en Alexander Boldachev.
Donderdag 3 oktober
Enno Voorhorst en Pauline Oostenrijk
Het zangerige geluid van de hobo en de warme, gepassioneerde ritmiek van de gitaar: de verrassende combinatie van deze instrumenten is bij Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst in uitstekende handen.
Enno Voorhorst, geboren in Den Haag, groeide op in een familie van musici. Hij volgde lessen bij Hein Sanderink, Hubert Käppel en David Russell. In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam en de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan. Hij speelde in de grote Nederlandse zalen als Vredenburg, de Oosterpoort, de Anton Philipszaal en ontving internationaal uitnodigingen van Europa tot Azië en Amerika. Enno Voorhorst is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde. In 1986 was ze de Nederlandse ‘Young Musician of the Year’. Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Koen van Slogteren en Jan Spronk, en volgde lessen bij Han de Vries, Thomas Indermühle en Alex Klein. Daarnaast voltooide ze de hoofdvakstudie piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons en de studie Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1995 is Pauline als solo-hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest. Ze soleerde bij o.a. het Residentie Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, Sinfonietta Amsterdam, het orkest van de Westdeutsche Rundfunk Köln, het Salzburger Kammerorchester, het Prague Symphony Orchestra, l’Orchestre d’Auvergne en het Orkest van het Oosten.
Daarnaast is ze actief als schrijfster van columns en korte verhalen en draagt regelmatig verhalen voor uit o.a. haar bundel ‘De geest van Stotijn en andere verhalen’
Donderdag 7 november
Zenith Trio
Het Zenith Trio is een jong bijzonder kamermuziekensemble dat in 2022 werd opgericht. Het trio bestaat uit jonge gedreven musici uit drie verschillende landen. Ileana Termini (sopraan-, alt- en tenorsaxofoon) is afkomstig uit Italië, Elizabeth Goh (piano) is afkomstig uit Singapore en Mafalda Oliveira (bariton- alt- en tenor saxofoon) heeft de Portugese nationaliteit.
In de St. Lambertuskerk speelt het Zenith Trio een programma met een mix van bewerkingen voor saxofoon en piano en nieuwe werken in de klassieke traditie. Naast een bewerking van het pianotrio van Arensky staat op het programma ook een nieuwe compositie van de Nederlandse jonge componist Maarten ter Horst.
Donderdag 19 december
Kamerkoor VOX
In december brengt kamerkoor VOX een kerstprogramma in de St. Lambertuskerk. Het koor, bestaande uit professioneel geschoolde zangers en ervaren amateurzangers met ensemble-ervaring uit heel Nederland, richt zich op het brengen van meerstemmig werk van een hoog artistiek niveau. Sinds oktober 2023 staat het koor onder leiding van dirigent Kees Jan de Koning. In de voorjaars- en kerstprojecten bracht het kamerkoor onder meer delen uit de Messiah van Händel en stonden zij in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor in de Pieterskerk in Utrecht.